Slideshow Image 0 Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 9 Slideshow Image 10 Slideshow Image 11 Slideshow Image 12 Slideshow Image 13 Slideshow Image 14 Slideshow Image 15 Slideshow Image 16 Slideshow Image 17 Slideshow Image 18 Slideshow Image 19 Slideshow Image 20 Slideshow Image 21 Slideshow Image 22 Slideshow Image 23 Slideshow Image 24 Slideshow Image 25 Slideshow Image 26

TV/Radio/Prasa 2014

MATERIAŁY VIDEO

Winobranie 2014 Zielona Góra

MATERIAŁY AUDIO

Mięsna Arena 2014 - Jacek Marcinkowski
Wędrowki z mikrofonem - Nie tylko strefa smaku - Mięsna Arena 2014

ARTYKUŁY

Relacja z II edycji Mięsnej Areny, wrzesień 2014

Weź zgrany zespół, zastosuj sprawdzoną formułę działania, okraś to szczyptą fantazji i koniecznie podawaj w towarzystwie ulubieńca publiczności! Jeśli masz doświadczenie w organizowaniu takich wielkich plenerowych imprez – sukces podano ci na tacy!

Ten żartobliwy przepis z powodzeniem został zastosowany 13 i 14 września w Zielonej Górze. Mięsna Arena odbyła się w ramach imprezy Lubuskie Smaki i wieńczyła Winobranie.

W stolicy polskiego winiarstwa hasło Winobranie a zwłaszcza winobraniowy korowód naprawdę zobowiązuje. Nic więc dziwnego, że organizatorzy bardzo pieczołowicie doglądali przygotowań. Dla zielonogórzan korowód jest okazją do zaprezentowania się przed całym miastem , a udział w nim jest prawdziwym zaszczytem. Platforma Mięsnej Areny musiała więc zachwycać!

W samo południe Bachus oddał Prezydentowi Zielonej Góry klucze od bram miasta , obiecał , że wróci za rok, wsiadł do dorożki i poprowadził korowód.

Platforma Mięsnej Areny jechała w bardzo szacownym towarzystwie, tuż za grupą glinoludów, którzy są zawsze ulubieńcami publiczności.

Było kolorowo, akrobatycznie i …apetycznie.

Przemarsz trwał nieco ponad godzinę, a wzięło w nim udział ponad dwa tysiące osób. Dużo, dużo więcej ludzi zgromadziło się na trasie korowodu. Nie zabrakło gości z innych miast i zza zagranicy. Wszyscy oglądali widowisko z zapartym tchem, a publiczność wiwatowała i oklaskiwała maszerujących.

Tymczasem na placu przy filharmonii trwały już przygotowania do poczęstunku, który miał być jedynie zapowiedzią niedzielnych atrakcji. Ogromna patelnia, z której serwowano drobiowo-wieprzowo –warzywny poczęstunek zawsze jest oblegana – nie inaczej było w sobotę. A że po sąsiedzku koncertował Ryszard Rynkowski - było coś dla duszy i dla ciała!

Niedziela powitała uczestników Mięsnej Areny wspaniałą letnią pogodą. A Plac Powstańców Wielkopolskich szybko zapełnił się całymi rodzinami na długo przed oficjalnym otwarciem imprezy.

100% otwarcie

Mięsną Arenę zorganizowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego , Lubuska Izba Rolnicza, Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Zielonej Górze we współpracy z Lubuską Izbą Rolniczą. Dlatego 14 września publiczność mogła nie tylko delektować się wybornymi smakami mięs i wędlin ale także różnych produktów zbożowych. Rolnicy, wędliniarze i kucharze znakomicie się uzupełniali pokazując jak wygląda droga od pola do stołu.

Mięsna Arena to oczywiście degustacje i możliwość skorzystania z konkretnych porad kulinarnych – ale również prezentacje popularno-naukowe i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa i systemów jakości. Warto zwrócić uwagę na edukacyjne działania podjęte w czasie tej imprezy.

Organizatorzy bardzo wiele uwagi poświęcają zawsze najmłodszym . To właśnie z myślą o przyszłych dorosłych już konsumentach w bardzo dowcipny i przemawiający do dzieci sposób przekazywano najważniejsze informacje na temat prawidłowego żywienia. Animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, ćwiczenia kulinarne doskonale przekonywały do diety , w której mięso i jego przetwory odgrywają należną im rolę.

100% Marek Ciris i dzieci

Jak widać uczyć się chcieli nie tylko najmłodsi. Warsztaty kulinarne z udziałem Mistrzów Sztuki Kucharskiej, prezentacje i degustacje cieszyły się przez cały dzień ogromnym zainteresowaniem. A panie domu z nawet wieloletnim doświadczeniem odkrywały na nowo smak drobiu i wieprzowiny. Z uznaniem także obserwując jak proste triki kucharskie mogą wzbogacić sposoby podawania tych mięs.

Niezawodnie nomen omen ogromną atrakcją były Kocioł "Mięsnej Areny", w którym ważono smakowitą zupę gulaszową na bazie mięsa drobiowego i wieprzowego. Pierwsze chochle uroczyście rozlewali goście specjalni Mięsnej Areny.

Równie oblegana była Patelnia "Mięsnej Areny", która już w sobotę zachęcała zgromadzonych do degustacji.

A dopełnieniem całości były kiełbaski na grillu.

Ten widok mówi sam za siebie - Można śmiało powiedzieć , że bardzo wielu zielonogórzan nie gotowało w niedzielę obiadu!

Zapach wszystkich pyszności niósł się daleko. A gdyby ktoś nie umiał mimo wszystko trafić na Mięsną Arenę mógł spokojnie podążyć za barwną paradą. Jej uczestnicy w najbardziej reprezentacyjnym miejscu Zielonej Góry zachęcali do odwiedzenia imprezy.

100% parada

Atrakcji nie brakowało przez cały dzień, dlatego Mięsna Arena bardzo szybko przybrała formę prawdziwego rodzinnego pikniku. W biesiadnym nastroju całe rodziny czekały na największą atrakcje artystyczną. Gwiazdą dnia był Krzysztof Krawczyk. Gdy tylko pojawił się na estradzie w ruch poszły telefony komórkowe tablety i kamerki… Każdy chciał choć przez chwilę pobujać się w rytm znanych przebojów. Tak występ zarejestrował niejeden smartfon!

100% Krawczyk

Organizacja Mięsnej Areny sfinansowana została z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Mięsna Arena promuje zdrowy styl odżywiania i dorobek naszej narodowej kuchni. Czerpie inspirację ze sprawdzonej metody uczenia poprzez zabawę i sprzyjającą atmosferę łączącą wszystkie pokolenia uczestników . Najważniejsze by jej uczestnicy uświadomili sobie, jak wielki jest udział polskiej wsi , producentów i przetwórców branży mięsnej w rozwoju naszej gospodarki

Mięsna Arena - Zielona Góra
pobierz : PDF
Nasze Lubuskie: 16.09.2014, Mięsna Arena w Zielonej Górze
Mięsna Niedziela. Finał Winobrania na wielkiej Mięsnej Arenie

Gubin 2015 - reportaż

Mięsny Poradnik Kulinarny

W mięsie siła!