Slideshow Image 0 Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 9 Slideshow Image 10 Slideshow Image 11 Slideshow Image 12 Slideshow Image 13 Slideshow Image 14 Slideshow Image 15 Slideshow Image 16 Slideshow Image 17 Slideshow Image 18 Slideshow Image 19 Slideshow Image 20 Slideshow Image 21 Slideshow Image 22 Slideshow Image 23 Slideshow Image 24 Slideshow Image 25 Slideshow Image 26

Bezpieczeństwo mięsa w Polsce

10 – 12 maja 2013
Międzynarodowe Targi Poznańskie

Szanowni Państwo.

Polska branża mięsna potrzebowała zaledwie dekady, aby podbić rynek europejski. Mało już kto pamięta, że na początku 2002 roku zaledwie 45 zakładów zaliczano do tzw. kategorii A. Wyłącznie one mogły lokować swoje produkty na wspólnotowym rynku. Obecnie możliwości takie posiada ponad 2 tys. przedsiębiorstw. W żadnym z krajów członkowskich, w zakładach branży mięsnej nie dokonano w tak krótkim czasie, tak olbrzymiego postępu.

Polskie mięso i jego produkty od 10 lat zyskują coraz większe znaczenie w handlu zagranicznym. Jest to zasługa zarówno stosowania nowoczesnych technologii przetwórczych i wysokiej jakości surowców, jak i produkowania, według oryginalnych receptur, tradycyjnych wyrobów, które są wysoko cenione na rynku międzynarodowym. Jest to niezaprzeczalny sukces polskiej gospodarki tworzony ciężką pracą, wysiłkiem inwestycyjnym i kreatywnością zarówno właścicieli, jak i pracowników przedsiębiorstw mięsnych.

Lecz to nie zagraniczni, ale krajowi konsumenci są dla producentów mięsa i wędlin odbiorcami najważniejszymi. To dla nas przygotowywane są odpowiednie receptury, i to realizacja naszych oczekiwań stanowi wyzwania dla branży mięsnej. Jesteśmy przekonani, że prezentowane podczas Mięsnej Areny produkty, zadowolą nawet najbardziej kapryśne podniebienia.

Nad bezpieczeństwem zdrowotnym i jakościowym produkowanej w Polsce żywności czuwają urzędowe inspekcje. Pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej, Sanitarnej oraz Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podczas Mięsnej Areny będą chcieli się z Państwem podzielić swoją wiedzą i doświadczeniami. Organizatorzy Mięsnej Areny uznali, że jest to inicjatywa szczególnie istotna, zwłaszcza w perspektywie ostatnio ujawnionych, bardzo dla branży niebezpiecznych i szkodliwych przypadków fałszowania żywności.

Zdrowie i zadowolenie konsumenta, jak i jego zaufanie do kupowanych produktów jest dla branży mięsnej sprawą najważniejszą. Podczas Mięsnej Areny zrobimy wszystko, aby Państwa w tym utwierdzić. Dlatego z największą przyjemnością zapraszamy Państwa w obszar Bezpiecznego Mięsa z Polski.

O zamiataniu pod dywan(y)
pobierz (PDF): str 1 i 2, str 3
Etykieta a skład surowcowy wyrobu mięsnego
pobierz (PDF): str 1 i 2
prezentacja : Bezpieczne mięso z Polski
prezentacja : Państwowa Inspekcja Sanitarna
prezentacja : Państwowa Inspekcja Sanitarna
prezentacja : Jak czytać etykiety na wędlinach
Zaproszenie na MIĘSNĄ ARENĘ
Plakat promujący MIĘSNĄ ARENĘ
Plan ekspozycji MTP
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - ulotka
pobierz (JPG) : str1, str2 i str3, str4,
Informator 2013
pobierz (JPG) : str1, str2, str3, str4

Gubin 2015 - reportaż

Mięsny Poradnik Kulinarny

W mięsie siła!